Het woord bij de daad voegen

Origineel gepubliceerd in Tertio.

In Brussel opende op 30 januari de World Interfaith Harmony Week met een lezing door medewerkers van Jesuit Refugee Service (JRS) France over ‘de uitdaging van de interculturaliteit’. Vanuit hun ervaringen als opvangnetwerk voor vluchtelingen spraken ze over het omgaan met culturele verschillen. Hun aanpak: niet oordelen, inclusief zijn.

Het mooie sociale initiatief JRS France hielp al duizenden vluchtelingen, wat in hun woorden tegelijk een druppel op een hete plaat is en een wereld van verschil betekent voor elk geholpen individu. Culturele verschillen tussen deze individuen gaan van andere eetgewoonten tot diepgewortelde verschillen in geloof en wereldbeeld. Na de lezing vroeg ik hoe JRS als christelijke organisatie omgaat met religieuze verschillen. De spreekster antwoordde dat ze op basis van humanistische waarden werken en dat het christelijke karakter van de organisatie niet naar voren wordt geschoven. JRS functioneert naar eigen zeggen op basis van een ‘open secularisme’: niet de gedwongen neutraliteit of anonimiteit van het Franse laicité, maar ook niet een fundamentalisme dat enkel vanuit eigen standpunt naar de wereld kijkt. In de praktijk zijn vrijwilligers en vluchtelingen vrij om over godsdienst te spreken, maar de organisatie stuurt dat geenszins.

Lees verder op Tertio met een gratis maandlang proefabonnement.