C’axent: de electorale relevantie van het christendom

Origineel gepubliceerd op Doorbraak.

De christelijke koepelbeweging C’axent werd nieuw leven ingeblazen met een eerste verkiezingscongres op 16 maart.

Op zaterdag 16 maart vond het verkiezings- en themacongres van de christelijke koepelorganisatie C’axent plaats. Een doorstart na tien jaar.

C’axent werd twintig jaar geleden opgericht door Kris Vleugels met als ‘doel christelijke waarden meer te laten doorwegen in de politiek’. Vleugels is geen onbekende binnen christelijke middens: tussen 1995 en 2000 was hij CVP-gedeputeerde in Limburg. Dankzij de steun van het christelijk middenveld kreeg hij in 2007 de negende plaats toegewezen op de Senaatslijst van de CD&V/N-VA. Maar zijn meer dan 40.000 voorkeurstemmen waren net niet genoeg om hem van een zitje te verzekeren.

Wissel

Vleugels greep het eerste congres in jaren aan om de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie. De 30-jarige David Monjaerts moet de koepelbeweging een nieuw elan geven: ‘We moeten de christelijke eilandjes met elkaar verbinden’, aldus de nieuwe C’axent-voorzitter. ‘Er is heel wat meer dat ons bindt dan dat ons scheidt. En onze slagkracht, die vertienvoudigt wanneer we met één stem spreken.’

Op de vraag of het christendom een electorale kracht moet blijven, is Monjaerts duidelijk: ‘De partijpolitiek draait met de maatschappelijke wind, en het is aan ons om ervoor te zorgen dat die wind de juiste richting uitdraait. De christelijke waarden zijn een van de pilaren van het Westen, van dit land. Het zou dan ook bijzonder dom zijn om ze de rug toe te keren.’ En wat zijn die christelijke waarden? Volgens Monjaerts gaan ze over ‘Een cultuur van leven. Een cultuur waarbij we opkomen voor het ongeboren én het geboren leven, kind en volwassene. Een gezonde leefomgeving en een morele maatschappij, zonder de dictatuur van de markt en wars van uitbuiting en uitsluiting.’

Koepel

Op het verkiezingscongres waren een tiental christelijke of door het christendom geïnspireerde organisaties aanwezig. Cherut, bijvoorbeeld,  haalt vrouwen in Brussel, Antwerpen en Gent uit de prostitutie en begeleidt hen bij de zoektocht naar een alternatieve loopbaan. ‘Cherut gaat trouwens verder’, benadrukt Monjaerts. ‘Met de uitbating van koffiebar KoffieKlap geeft Cherut vrouwen uit moeilijke situaties de kans om ervaring in de horeca op te doen. Het is dit soort christelijke actie die wij vanuit C’axent met plezier in de schijnwerpers plaatsen.’

Een andere organisatie die een delegatie stuurde, was Open Doors. Open Doors houdt data bij over christenvervolging over de hele wereld. Het is volgens Monjaerts ‘opmerkelijk dat Open Doors in andere landen een partner van overheden en politiek is, maar hier in België vooral genegeerd wordt. Zij hebben de info, zij hebben de data, maar blijkbaar is die niet overal even gewenst’.

En een laatste opmerkelijke aanwezige was Stuurboord, de conservatieve beweging binnen de cd&v die de partij aanport om naar rechts op te schuiven. De nieuwe voorzitter van C’axent is zelf gepokt en gemazeld binnen de christendemocratische partijpolitiek en was zichtbaar tevreden.

Wat de partijpolitiek verder betrof, liet de Vlaamse volksvertegenwoordiging verstek gaan voor deze eerste editie van het hernieuwde congres. Alleen Ellen Samyn (Vlaams Belang) tekende present. Ook Marc-Antoine Mathijsen, oud-kandidaat-voorzitter van Les Engagés, sloot later op de dag aan.